Przecieranie lakieru przez uszczelki - taśma bezbarwna

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zbicho
    Classic
    • 2012
    • 2

nobody, - w pracy jest nowa meganka 1.5 dCi w kombiaku. Klima automatyczna, radio mp3, ESP, wersja bizness. Jak jestem miłosnikiem aut niemieckich tylko Polonez był polski, a tak to jexdziłem VW Golf II, III, IV, Octavia 1 i ojcowym jeździłem VW trnsp T4 i Mercem Vito, teraz mam Fabia 2, tak kupiłbym Meganke kombi gdybym miał kase i miał wybierac w tej samej cenie między Octavia, a Meganką z tym silnikiem. Nie dośc że auto ładne, w środku nawet nieźle, tak własności spalania są szokujące. Ciche zawieszenie i wewnątrz. Ładnie jedzie w prędkościach około 150-160 - cicho i stabilnie.
    Ode mnie do Gdańska jest ok 750 km i auto spala 35 litrów na tym dystansie, sprawdzane już kilkukrotnie. a że jest to auto służbowe i paliwo nic nie kosztuje to była to jazda szybka z ciągłym wyprzedzaniem i ciągnieciem obrotów pod 3 tys obr.
    Jestem zszokowany, bo przy takiej samej jeździe, tempie i stylu Golf 1.9 TDi na pompowtryskach 115KM, spalał prawie 6l/100 km. Auto nie jest wyraźnie słabsze niż ten Golf, jeździ rzekłbym tak samo. Na trasie ładnie się zbiera. Skrzynia jest 6 biegowa i niestety, ale powyżej 3,5 tys obr auto praktycznie staje, tzn. silnik nie ma ciągu, trzeba zmieniać biegi.
    Jazda spokojna Meganką, to ciągłe śmieszne chwilowe spalanie 3,7-4,1. wiem, że to nie miarodajne, ale nie miałem okazji sprawdzić w spokojnej jeżdzie Meganki, bo nie ma czasu na ekodrive jak się sypie kilometry na trasie i do tego służbówką

Gdybym miał czekać na twoim miejscu do przyszłego roku na Octe, a cena tej Meganki byłaby zblizona to bym brał bez zająknięcia. W sumie to teraz gdybym miał kupowac jeszcze raz auto, bo bym się zastanawiał między Octavia, a Meganką nawet jakby terminy były takie same. Auto nic się nie psuje, zresztą cała flota jest Renault i koledzy jeżdzą i nie narzekają na meganki, chociaż na Laguny narzekali.
  • Symbiotyk
    Classic
    • 2010
    • 12

Witam!
    Posiadam O2 od 4 tygodni i zauważyłem że przeciera się lakier pod uszczelkami na tylnych drzwiach. Czytałem gdzieś o takiej wadzie, niestety auto nie było serwisowane w autoryzowanej sieci i nie mogę pewnie reklamować, ale ma pomysł który oceńcie proszę. Myślę o naklejeniu taśmy bezbarwnej np. do naprawy świateł, na karoserię w miejsce styku uszczelki z blachą. Myślałem o czymś takim:

Myślę że najlepsza by była taka folia którą naklejają fabrycznie na elementach progów i początku błotnika.
    Pozdrawiam!

ps.

Pierwsze tankowanie zużycie ON 5.01l/100km - Jestem bardzo zadowolony!!!!!!!

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

Symbiotyk, też tak miałem swego czasu przez chwile oklejone drzwi dopóki nie wymieniłem uszczelek :wink:
      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• mikolaj
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 366
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Symbiotyk, na forum było opisywany problem uszczelek

Komentarz

• Symbiotyk
          Classic
          • 2010
          • 12

Widzisz, jestem tu nowy i muszę przyznać że mam problem z odnalezieniem interesującej mnie treści. Czytam od kilkunastu dni forum i widzę że bardzo często ludzie zmieniają wątki, odbiegają od głównego zagadnienia. Postaram się lepiej wdrożyć i usprawnić działania.

Komentarz

• sazad
            RS
            • 2008
            • 1531
            • Rapid Spaceback (NH1)

Symbiotyk, jedź do Plichty w Wejherowie i pogadaj z nimi - w moim aucie lakierowali progi i wymienili komplet uszczelek za free. z tego co wiem to auto nie musi być serwisowane w autoryzowanym serwisie by to zrobili bez kosztów.
            Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

• Symbiotyk
              Classic
              • 2010
              • 12

Wielkie dzięki, właśnie się do nich się wybieram i mają wobec mnie pewien dług - dzięki za info!!

Komentarz

• koddi
                Rider
                • 2008
                • 405
                • Octavia I combi (1U5)
                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

kolego mam ostatni serwis w styczniu 2010 r to znaczy że łapie się na progi i otarcia po uszczelkach ? za friko ?
                Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
                Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
                ...
                A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• sazad
                  RS
                  • 2008
                  • 1531
                  • Rapid Spaceback (NH1)

koddi, moja gwarancja skończyła się w sierpniu 2009 a w marcu 2010 "po zimie" zauważyłem obtarcia na progach. Nie było problemu. Gwarancja na powłokę lakierniczą jest o wiele dłuższa (chyba 6 lat) niż mechaniczna. Wszystko zależy jak opiszą usterkę.
                  Sebastian

Komentarz

• koddi
                    Rider
                    • 2008
                    • 405
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez sazad
                    koddi, moja gwarancja skończyła się w sierpniu 2009 a w marcu 2010 "po zimie" zauważyłem obtarcia na progach. Nie było problemu. Gwarancja na powłokę lakierniczą jest o wiele dłuższa (chyba 6 lat) niż mechaniczna. Wszystko zależy jak opiszą usterkę.
                    woow to super bo bym z chęcią skorzystał z takiej możliwości .... wystarczy pop pojechac do servisu i zgłosić ową usterkę?
                    ...
                    A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

koddi, możesz, ale czy zrobią to zależy od nich.Ja zgłosiłem i cisza
                      Chyba pojadę do innego salonu :|

Komentarz

• koddi
                        Rider
                        • 2008
                        • 405
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

no dobra....warto spróbować...

tylko na jednych drzwiach zacząłem samemu zabawę z zaprawkami w tych otartych miejscach....co teraz ? ....wyczyścić papierkiem ?
                        ...

Komentarz

• dwaoka
                          Elegance
                          • 2010
                          • 927

ja dzisiaj dzwonilem do PolMot Kielce i pytalem tez o to,

serwisant powiedzial, ze nie wazne w jakim kraju auto bylo serwisowane, trzeba przyjechac, zrobia zdjecia, wysla do importera i moze cos z tego bedzie,

teraz zaczalem sie zastanawiac czy nie zrobic wymiany oleju w ASO zeby byl wpis do ksiazki aktualny, co myslicie?
                          bkc+dsg

Komentarz

• sazad
                            RS
                            • 2008
                            • 1531
                            • Rapid Spaceback (NH1)

koddi, możesz, ale czy zrobią to zależy od nich.Ja zgłosiłem i cisza
                            Chyba pojadę do innego salonu :|
                            - nie odpuszczaj, dopytuj się, dzwoń, mailuj itp lepiej mailować bo przynajmniej jest dowód. Ja tak robiłem i po trzecim ostrzejszym mailu poskutkowało
                            Sebastian

Komentarz

• koddi
                              Rider
                              • 2008
                              • 405
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Oficjalna strona i odpowiedz servisu brzmi nie gdyz otarcia powstaly na skutek piasku osadzonego ppmiedzi drzwiami a uszczelka
                              ...

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

koddi, tylko że to jest poniekąd prawda :|
                                Ostatnio myłem samochód i widziałem co tam się dzieje, ale to jest też wina pewnie uszczelek że tam się trzyma tak ten piasek

Komentarz

• koddi
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 405
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

zgadza się ale mam wrażenie że service dał mi jednoznacznie do zrozumienia że to już nie ich problem
                                  ...

Komentarz

• Cinek 77742
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 13

Wymianę uszczelek i naprawę lakierniczą ościeży drzwi można wykonać tylko w ramach tzw. dobrej woli producenta. Auto nie może być starsze niż 5 lat i wyprodukowane po 29 IX 2007, konieczne są przeglądy, niekoniecznie w APS.

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Cinek 77742, w 2007 to już uszczelki zmienili na nowe, więc trochę przesada, a co do tego ma serwisowanie samochodu :shock:
                                      jak już to jest to dobra wola ASO i tylko tyle

Komentarz

• sazad
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1531
                                        • Rapid Spaceback (NH1)

koddi, jedź do innego serwisu i próbuj dalej
                                        Sebastian

Komentarz

• paulob1
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 470
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Nie wiem na ile pomogę, ale w mojej O1 przecierał się lakier do podkładu na słupku B na samym dole na styku uszczelki drzwi z tymże słupkiem.
                                          Przyznali lakierowanie, po którym nakleiłem folię do zabezpieczania okien (taką antywłamaniową przeźroczystą o grubości 0,2 mm) i problem z głowy. Teraz uszczelki trą o folię.

Komentarz

Pracuję...